In een plaats die zó geliefd was – en is – bij kunstenaars, is het geen verrassing dat de beeldende kunst goed is vertegenwoordigd. Naast vele galleries zijn er vijf musea in Sitges:
- Museo Cau Ferrat
- Museo Maricel
- Museo Romàntic
- Fundacio Stämpfli
- Malvasía museum
Museo Cau Ferrat
Dit museum is gevestigd in de woning waar de schilder Santiago Rusiñol heeft gewoond en gewerkt. Rusiñol organiseerde hier zijn legendarische ‘modernistische feesten’. Ook buiten de feesten om verbleven er vaak kunstenaars en schrijvers. Voor hen was het huis een plek waar ze onder gelijkgestemden konden verblijven, wat ook meteen de naam van museum verklaart: Cau Ferrat betekent zoiets als ijzeren ‘hol’ of vluchtplaats. Dat ijzer slaat dan op de enorme hoeveelheid smeedijzerwerk die Rusiñol ook toen al bezat; men zat er als het ware omringd door smeedijzer.
Twee jaar na het overlijden van Rusiñol in 1931, is besloten om zijn huis in te richten als museum. De belangrijkste werken van het museum zijn de twee schilderijen van El Greco die Rusiñol kocht in Parijs: Magdalena Penetente en las lagrimas de San Pedro.
Daarnaast heeft het museum belangrijke werken van Catalaans/spaanse schilders uit de 19e en 20e eeuw zoals: Ramon Casas, Pablo Picasso, Arcadi Mas i Fondevila, Isidre Nonell, Hermenegild Anglada-Camarasa.
Rusiñol was niet alleen schilder maar ook: verzamelaar, verhalenverteller, reiziger,
(toneel)schrijver en archeoloog. Als resultaat daarvan heeft het museum ook een zeer grote collectie aarde- en glaswerk, meubels en sculpturen. Erg bijzonder is ook de al genoemde verzameling smeedijzerkunst.
Museo Maricel
Naast Cau Ferrat is het in 1970 geopende museum Maricel gevestigd. Dit museum herbergt de kunstcollectie van dr. Jesus Perez – Rosales (Manilla , 1896 – Barcelona , 1989 ) Hij was een gerenommeerd gynaecoloog en gepassioneerd verzamelaar van kunst. Zijn collectie had hij aan de gemeente Sitges geschonken met het doel er een museum voor te maken.
De collectie van Rosales bestaat uit muurschilderingen, gotische en rennaissance houtschilderingen, altaarstukken, houtsnijwerk, schilderijen, meubels , liturgische stukken, sieraden, keramiek en porselein en modernistische sculpturen. Er is onder andere werk te zien van de kunstenaars Josep Llimona, Enric Clarasó , Joan Rebull, Josep Clara, Josep Cañas en Pablo Gargallo. De schilder Josep M. Sert is vertegenwoordigd met zes panelen die een allegorie op de Eerste Wereldoorlog voorstellen.
Sinds 1995 is ook de kunstcollectie van de gemeente Sitges in het museum opgenomen. Deze collectie bestaat uit schilderijen van Sitgetaanse kunstenaars uit de negentiende en twintigste eeuw , en kunstenaars die in deze periode verbonden waren met de plaats. Er is onder andere werk van: Joaquim Espalter ( geboren in Sitges in 1809 ), Felip Maso, Joaquim Miro, Santiago Rusiñol , Salvador Robert, Pere Lluís Forment en Pepi
De collectie van Emerencia Roig
De visser Emerencia i Raventos Roig (1881 – 1935 ) was een specialist in maritieme onderwerpen en auteur van verschillende boeken. Zijn collectie maritieme voorwerpen bestond uit scheepsmodellen en -miniaturen, tekeningen en gravures, kaarten en nautische instrumenten zoals sextanten en kompassen. Daarnaast vormden gebruiksartikelen voor de visserij een onderdeel van de collectie, zoals bijvoorbeeld grepen, haken en naalden voor het repareren van netten.
Al deze artikelen werden vroeger door de vissers langs de Catalaanse kust gebruikt. Na het overlijden van Roig is ook deze collectie aan de gemeente Sitges geschonken.
Museo Romàntic
Dit museum is tijdelijk gesloten wegens renovatiewerkzaamheden. Het is waarschijnlijk in 2020 weer open.
Het Museum ‘Romàntic is gevestigd in het grote familiehuis dat in 1793 gebouwd is voor de familie Llopis. Dit was voorheen een vissersfamilie die door de handel in wijn en drank rijk is geworden. In 1935 heeft de laatste erfgenaam het huis geschonken aan de Catalaanse regering met het doel er een museum van te maken. Deze wens werd vertraagd door het uitbreken van de Burgeroorlog (1936-1939). Daarna moest het huis opgeknapt worden. Daardoor ging het museum pas in 1949 open.
De sobere en strenge gevels van het pand vormen een groot contrast met het rijke en drukke interieur. In de voormalige salon, muziekkamer, eetkamer, balzaal en slaapkamers kunnen bezoekers een indruk krijgen van het leven van een gegoede familie in de 19e eeuw. Je ziet er verschillende meubelstukken, porselein uit Meissen, glaswerk, muziekinstrumenten, horloges en persoonlijke eigendommen van de familie.
Ook de wijnkelder is te bezoeken. Van hieruit verhandelde de familie de beroemde Malvasia wijn die alleen in Sitges voorkomt. Later kreeg het Hospitaal San Joan Baptista de rechten van ‘het merk’ Malvasia en de wijngaarden.
Op de tweede verdieping is een grote collectie van ongeveer 400 poppen te bewonderen die zijn verzameld door Lola Anglada (1892 – 1984). De oudste poppen stammen uit de 17e eeuw. Ze stammen uit verschillende landen en zijn ook van veel verschillende materiaalsoorten gemaakt.
Fundacio Stämpfli
De Fundacio Stämpfli is een nog jong museum (2011). Het is gevestigd in een zijvleugel van de oude markthal naast het gemeentehuis. Het museum is opgericht door de Zwitser Peter Stämpfli die zich in 1970 in Sitges vestigde. De collectie bestaat nu uit werken van hedendaagse kunstenaars.
Het gebouw is in 2019 uitgebreid waardoor er nu meerdere zalen zijn. Het museum is beperkt open. Check de website voor de openingstijden:
http://www.fundacio-stampfli.org/?lang=en
Malvasiamuseum
In 2019 is bij het oude Hospital Sant Joan het “CIM” (Centre de Interpretació de la Malvasia) geopend; een museum over deze bijzondere wijn uit Sitges. Het ligt een paar straten achter het station van Sitges.
Het kleine museum geeft een beeld van de wijngeschiedenis van Sitges en bevat verschillende oude museumstukken, wijnvaten uiteraard, maar ook een interactieve tentoonstelling over de geschiedenis van deze wijn en de betekenis ervan voor Sitges.
Uiteraard is er ook een museumwinkel waar je verschillende wijnen die hier gemaakt worden, kunt proeven.
De Malvasia de Sitges wordt op kleine wijngaarden in de omgeving van Sitges gemaakt. Een wijngaard ligt zelfs midden in de stad naast het Hospitaal. Jaarlijks is de productie slechts enkele duizenden flessen. Het bekendst is de zoete desertwijn, maar er wordt ook Cava gemaakt en droge witte wijn.
Een bezoek aan het CIM kost € 5 inclusief een kleine proeverij.
Je kunt ook een rondleiding volgen. De entree is dan 10 euro. Je krijgt een rondleiding door het museum en het Sant Joan Baptista-ziekenhuis. Aansluitend is er weer een kleine proeverij.
Rondleiding met voorafgaande reservering € 20
Je krijgt dan een rondleiding door het museum en het Sant Joan Baptista-ziekenhuis. Op het eind volgt dan een uitgebreide proeverij van de producten van de “Bodega del Hospital”.
De openingstijden zijn beperkt:
Vrijdag van 16.00 tot 19.00
Zaterdag van 11.00 tot 14.30 en 16.00 tot 19.00
Zondag van 11.00 tot 14.30
Museum voor Landbouw en Visserij
In 2015 is het plan opgevat om een nieuw museum te realiseren. Dat museum zal zich gaan richten op de Land-/wijnbouw in de omgeving en ook op het maritieme verleden van Sitges. Dit museum zou in 2018 zijn deuren moeten openen en het zou worden gevestigd in een oud pand aan de paseo, net voor de kerk. Nu – medio 2019 – lijkt het er echter nog niet op dat dit museum snel open gaat…