Zo rond carnaval wordt er in Sitges en omgeving vaak Xató gegeten; een salade met ansjovis, (zwarte) olijven, tonijn en krulandijvie. De salade wordt besprenkeld met Romesco-saus. De inwoners van Sitges, Vilafranca en Vilanova i la Geltrú kunnen ruzie krijgen over waar ze nu de beste Xato maken en er zijn heuse wedstrijden welke nu de beste is (de zogenaamde Xatonadas)
Ik vind het gerecht heerlijk en omdat het komend weekend carnaval is, deel ik nu dit recept hier. Omdat in Nederland niet altijd alles te krijgen is (ñora-pepers en gezouten kabeljouw bijvoorbeeld) is het een beetje geïmproviseerd. Ik gebruik in Nederland gewoon blokjes diepvries kabeljouw. Hieronder een recept voor 4 personen. Xató spreek je overigens uit als ‘Tsjatò’.
Benodigdheden:
1 krop krul andijvie
16 ansjovis filets
1 blik tonijn
400 gram stokvis / kabeljouw (ongezouten)
1 blikje zwarte (en evt. ook groene) olijven
1 potje romescosaus
De bereiding is simpel:
Bedek elk bord met de krulandijvie. Doe daar de tonijn en de kabeljouw op en daarboven weer de ansjovis. Besprenkel het geheel met de romescosaus en strooi er de zwarte olijven over.
Romescosaus is Nederland lastig te vinden, dus je zult hem waarschijnlijk zelf moeten maken of een paar potjes meenemen vanuit Sitges als je daar bent natuurlijk 🙂
Het recept:
30 gram gepelde amandelen
30 gram hazelnoten
2 uit een pot geroosterde paprika’s
1 klein spaans pepertje, fijn gehakt.
1 ontvelde tomaat (mag uit blik)
1 knoflookteen
1 eetlepel rode wijnazijn
halve theelepel cayennepeper
1 theelepel pimenton of paprikapoeder
beetje peterselie
wat oud witbrood, verkruimeld
2 eetlepels olijfolie
Rooster in een pan de amandelen kort tot een beetje verkleuren. Doe de amandelen en hazelnoten in een blender en maal ze fijn. Doe daarna de andere ingrediënten erbij. Als er redelijk gladde massa met een beetje korrelachtige structuur is ontstaan, is het goed. Breng eventueel verder op smaak met zout en/of peper.
Bon profit! zeggen de Catalanen dan. (Eet smakelijk)